Cudze chwalicie, swego nie znacie!

We wtorkowy wieczór, 21 kwietnia w AfreeKANIE już po raz kolejny spotkali się miłośnicy kulinarnych pyszności, w czasie projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem w czasie pokazu kulinarnego prym wiodły dania tradycyjnej kuchni polskiej. Choć dobrze znane i cenione od pokoleń, coraz trudniej o nie w naszych domach, toteż uczta w stylu polskim sprawiła tym większą przyjemność uczestnikom spotkania.

Gotowanie w AfreeKANIE

Nie zabrakło również dyskusji na temat zdrowej żywności i tradycyjnych płodów rolnych i hodowli trzody. Szymon Surmacz oraz Michał Sobczyk - prowadzący spotkanie, w drodze do Lucerny odwiedzili Sosnowiec, by podzielić się swoimi przemyśleniami na temat zagrożeń dla polskiego rolnictwa i naturalnego smaku potraw. W samym gotowaniu Panów wyręczał kucharz restauracji, a Gości poczęstowano tradycyjnym barszczem białym oraz kotlecikami z selera. Przyrządzane specjały okazały się zaskakująco proste w przygotowaniu.

Przygotuj tradycyjny barszcz biały i kotleciki z selera samodzielnie - pobierz przepis.

Partnerem spotkania był Develey.

Powrót