"Zimowe" warzywa pełne uroku!

21 lutego w czasie spotkania miłośników kuchni restauracja AfreeKANA zaprezentowała urok "zimowych" warzyw. Pokaz kulinarny odbył się w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE".
Choć bez względu na porę roku w każdym sklepie można dziś kupić owoce i warzywa charakterystyczne dla danego sezonu, AfreeKANA zwróciła uwagę smakoszy na rodzime płody rolne, dostępne w sklepach właśnie zimą. Uczestnicy wieczoru kulinarnego dali się przekonać, że warto jest odżywiać się zgodnie z naturalnym rytmem żywieniowym regionu, w którym mieszkamy.

Gotowanie w AfreeKANIE

Dzięki spożywaniu warzyw, pochodzących z rynków lokalnych, żyjemy bowiem bardziej ekologicznie i przyczyniamy się do redukcji energii zużywanej przy transporcie jedzenia. Dodatkowo oszczędzamy, płacąc za zimowe warzywa mniej, niż za importowane, wspierając tym samym regionalną gospodarkę. Poparciem tych argumentów okazał się też smak "zimowych" warzyw, które wspólnie z przyprawami, mięsem i odrobiną fantazji, zdobyły gusta kulinarne gości restauracji. W centrum zainteresowania znalazła się tarta z pora. Jak się okazało, to niecodzienne danie świetnie sprawdzi się tak w roli obiadu, jak i gorącej kolacji.

Gotowanie w AfreeKANIE

Nie brałeś jeszcze udziału w spotkaniach miłośników kulinarnych przygód?
Sprawdź, jak smacznie i ciekawie było w miniony wtorek i dołącz do uczestników projektu już 19 marca o godzinie 18.00 – wyjątkowo w poniedziałek! Tym razem smakosz i kulturoznawca w jednej osobie zaprezentuje tradycje kuchni postnej.

W oczekiwaniu na kolejne spotkanie przygotuj tartę z pora pobierz przepisy. Spróbuj - inni już kosztowali!

Wstęp i udział nieodpłatny!

Powrót