Gotowanie w AfreeKANIE!
Zapraszamy serdecznie do Klubu AfreeKANA na wyjątkowe wieczory w towarzystwie kuchni świata. Nasz projekt: "Gotowanie w AfreeKANIE" to połączenie pokazu sztuki kulinarnej w najlepszym wydaniu, poznawanie kultur poprzez kuchnię i świetna zabawa. Gotowanie na sali, degustacja przygotowanego specjału, przepisy na wynos i to całkiem nieodpłatnie! A to jeszcze nie wszystko, co czeka na Gości klubu w każdy trzeci wtorek miesiąca!

Gotowanie w AfreeKANIE

Spotkaniom kulinarnym towarzyszy oryginalna oprawa, połączona z pokazem slajdów i muzyką, przywodzącą na myśl kraj, z tradycji którego pochodzą przyrządzane potrawy. Do świata kuchni innej niż wszystkie, zaprasza Barbara Surmacz-Dobrowolska, kulturoznawca i smakosz prowadząca spotkania. Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" ma na celu przekonanie wszystkich: laików, panie domu, miłośników i pasjonatów kuchni, że także ten wartościowy, oryginalny posiłek można przygotować szybko i zaskakująco łatwo!

Wystarczy przyjść do AfreeKANY, nauczyć się od najlepszych, poznać tajniki kuchni, by zaskoczyć bliskich wyjątkową potrawą. "Gotowanie w AfreeKANIE" nawiązuje do nurtu kuchni Slow Food. Jego twórcy i zwolennicy przeciwstawiają się dobrze znanym na całym świecie fast foodom, promując kuchnię zdrową, tradycyjną, pełną regionalnego smaku, ale nie pozbawioną fantazji.

Spotkania mają charakter cykliczny. W każdy trzeci wtorek miesiąca na Gości restauracji czeka kuchnia z innego zakątka świata. Wstęp i udział nieodpłatny!

Owoce leśne w roli głównej!

W miniony wtorek, 17 czerwca, w restauracji AfreeKANA odbyło się szóste, a zarazem ostatnie przed wakacjami, spotkanie miłośników kuchni. Tym razem, w czasie "Gotowania w AfreeKANIE", uczestnicy warsztatów poznali przepisy na desery - ciasta i tarty - z owocami leśnymi.

Gotowanie w AfreeKANIE

Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca "Gotowanie w AfreeKANIE", dla zobrazowania różnorodności zastosowania owoców leśnych, zaproponowała przepis na bałagan z owoców leśnych - malin, jeżyn, jagód i serka mascarpone, udekorowany listkami świeżej mięty. Ten prosty deser zachwycił Uczestników spotkania swoim smakiem i zapachem, a co więcej, łatwością przygotowania!

Gotowanie w AfreeKANIE

Przygotuj BAŁAGAN Z OWOCÓW LEŚNYCH - pobierz przepis. Spróbuj - inni już kosztowali!



Wszystkim Uczestnikom kulinarnych spotkań "Gotowania w AfreeKANIE", którzy towarzyszyli nam podczas wieczorów ze smakiem w tym sezonie autorskiego projektu, serdecznie dziękujemy za udział.
Życzymy, aby wakacje zaspokoiły głód podróży i dostarczyły wielu - także kulinarnych - wrażeń, by obfitowały w smakowite chwile z bliskimi! Do zobaczenia wkrótce!

Archiwum spotkań kulinarnych:

Dodatki do grillowanych mięs! - 20.05.2014 r.

Święta pachnące mazurkiem! - 8.04.2014 r.

Dania w zieleni zagościły w AfreeKANIE! - 18.03.2014 r.

Pomarańczowy karnawał! - 18.02.2014 r.

Kasza dobra do wszystkiego! - 21.01.2014 r.

Wigilijna zupa śliwkowa! - 10.12.2013 r.

Imbirowa rozgrzewka! - 19.11.2013 r.

Zapachniało cynamonem! - 15.10.2013 r.

Poznaliśmy ziemniaczane pyszności! - 17.09.2013 r.

Ale wypieki! - 20.08.2013 r.

Wiśnie zagościły w AfreeKANIE! - 16.07.2013 r.

Chłodnik na ochłodę! - 18.06.2013 r.

Wiosenny specjał - szparagi! - 21.05.2013 r.

Wiosenne pasty zagościły w AfreeKANIE! - 16.04.2013 r.

Indyjskie curry zagościło na stołach! - 19.03.2013 r.

Drób pełen smaku! - 19.02.2013 r.

Biało za oknami, biało na talerzu! - 15.01.2013 r.

Bożonarodzeniowe ciasta - 11.12.2012 r.

Rytmy świata - samosas - 21.11.2012 r.

Jednogarnkowa rewelacja! - 20.11.2012 r.

Rytmy świata - hummus i dynia - 17.10.2012 r.

Jabłko w roli głównej! - 16.10.2012 r.

Rytmy świata - pilau - 2.10.2012 r.

Grzybowe specjały! - 18.09.2012 r.

Rytmy świata - basbusa - 12.09.2012 r.

Owoce na słodko - 19.06.2012 r.

Wiosenny grill - 15.05.2012 r.

Przysmaki pachnące wiosną! - 16.04.2012 r.

Tradycje kuchni postnej - 19.03.2012 r.

"Zimowe" warzywa pełne uroku! - 21.02.2012 r.

Karnawał z granatem w roli głównej! - 17.01.2012 r.

Boże Narodzenie z korzenną nutą! - 13.12.2011 r.

Czekoladowa jesień! - 15.11.2011 r.

Węgierka wśród skarbów spiżarni - 18.10.2011 r.

Akwitania zawitała do AfreeKANY! - 20.09.2011 r.

Truskawkowa uczta - 21.06.2011 r.

Cukinia poskromiona! - 17.05.2011 r.

Wielkanocne specjały wyrolowane! - 12.04.2011 r.

Smacznie i mądrze! - 08.03.2011 r.

Smak ostatków zagościł w AfreeKANIE - 15.02.2011 r.

Szaleństwo karnawałowych wieczorów! - 18.01.2011 r.

Święta Bożego Narodzenia - 14.12.2010 r.

Gruszka - na słodko i słono - 16.11.2010 r.

Dynia królowała na talerzu! - 19.10.2010 r.

Włoska biesiada pod słońcem Toskanii - 21.09.2010 r.

Skierowali oko na Maroko! - 15.06.2010 r.

Niezłe ziółka w AfreeKANIE! - 18.05.2010 r.

Wersal na talerzu - 20.04.2010 r.

Smak Belgii - smak cykorii - 16.03.2010 r.

W Krainie Kwitnącej Wiśni! - 16.02.2010 r.

Karnawałowe przekąski - 19.01.2010 r.

Coraz bliżej święta! - 15.12.2009 r.

Wojak Szwejk nakrył do stołu! - 17.11.2009 r.

Węgierskie przysmaki - 20.10.2009 r.

Kuchnia chorwacka - 15.09.2009 r.

Greckie co nieco! - 16.06.2009 r.

Ale chińszyzna! - 26.05.2009 r.

Cudze chwalicie, swego nie znacie! - 21.04.2009 r.

Gotowanie z Waszych przepisów - 17.03.2009 r.

Gorąca Andaluzja - 17.02.2009 r.

Meksyk w kuchni! - 20.01.2009 r.

Świątecznie, aromatycznie, pysznie! - 16.12.2008 r.

Smacznie, kolorowo, po sycylijsku - 18.11.2008 r.